AMSTERDAM - De man die maandag in een verpauperde buitenwijk van de Slowaakse hoofdstad Bratislava zeven mensen doodschoot, was kwaad op zijn buren omdat ze geluidsoverlast veroorzaakten.

Omdat zes van zijn slachtoffers Roma zijn, wordt een racistisch motief ook niet uitgesloten. Dit heeft de Slowaakse minister van binnenlandse zaken Daniel Lipsic woensdag op een persconferentie gezegd.

De 48-jarige schutter, die ook nog vijftien mensen verwondde, sloeg na zijn daad de hand aan zichzelf. Onder de Roma die hij doodschoot is een jongen van 12. Een deel van de slachtoffers woonde in hetzelfde flatgebouw als de schutter.

Vergunning

Deze Lubomir Harman was sinds twee jaar werkloos, zei politiechef Jaroslav Spisiak. Voor de wapens die hij voor zijn daad gebruikte -een automatisch geweer en twee pistolen- had hij een vergunning. Spisiak bezat legaal zes wapens en was lid van een vereniging van legerreservisten.

Acht van de vijftien gewonden liggen nog steeds in het ziekenhuis. Twee van hen, onder wie een Tsjech van 33, zijn er zeer slecht aan toe.

Bloedbad

Het bloedbad heeft het land flink opgeschrikt. De regering besteedde er dinsdagmiddag een buitengewone vergadering aan.

Woensdag wordt in een kathedraal in Bratislava een speciale herdenkingsdienst gehouden. Premier Iveta Radicova heeft donderdag uitgeroepen tot dag van nationale rouw.