KOPENHAGEN - Aanklagers in Denemarken hebben Roj TV, een Koerdisch tv-netwerk dat in Kopenhagen is gestationeerd, aangeklaagd voor het steunen van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Volgens de Europese Unie is de PKK een terroristische organisatie.

Hoofdaanklaagster Lise-Lotte Nilas zei dinsdag dat het besluit was genomen na een onderzoek naar de programmering van Roj TV, dat in 2005 begon.

''We hebben een serie programma's op Roj TV onderzocht en onze conclusie is dat ze een propagandistisch karakter hebben voor de PKK.'' De Deense minister van Justitie Lars Barfoed staat achter de aanklacht. ''In onze maatschappij moeten we alles doen wat binnen onze macht ligt om terrorisme te bestrijden.''

Doden

Roj TV begon in 2004 met zijn uitzendingen via satelliet aan bijna zeventig landen. Turkije heeft Denemarken verzocht de zender te sluiten, net als de Verenigde Staten.

De PKK vecht voor autonomie in het zuidoosten van Turkije waar Koerden de meerderheid vormen. De PKK nam in 1984 de wapens op. Sindsdien vielen door het conflict meer dan 45.000 doden.