MOSKOU - De Russische politie heeft dinsdag meer dan 150 demonstranten opgepakt die protesteerden tegen het Kremlin. Agenten pakten onder anderen oppositiepoliticus Boris Nemtsov op, op een centraal plein in Moskou.

Betogers riepen ''Schande'' en ''Rusland zonder Poetin''. De politie sleepte de betogers weg en duwde ze in bussen.

In Moskou werden ongeveer zeventig mensen opgepakt, in Sint-Petersburg circa negentig. In Moskou was de politie in veel groteren getale dan de vierhonderd demonstranten.

Oppositieleiders en mensenrechtenactivisten komen geregeld bijeen op de 31e van elke maand, als symbool voor artikel 31 in de grondwet waarin het recht op vrije samenkomst staat.

Knuppel

Waarnemers zien de reactie van de politie op de betogingen als barometer voor de mate waarin het Kremlin tegengeluiden tolereert. De politie heeft de betogingen nog elke keer neergeslagen.

Poetin verdedigde eerder deze week in een interview het harde optreden van veiligheidsdiensten tegen de oppositie. Wie niet aan een tevoren goedgekeurde bijeenkomst deelneemt, ''kan een knuppel op zijn kop verwachten'', zei de premier.

Volgens Poetin zijn illegale betogingen onnodig. ''Als ze iets willen zeggen, moeten ze het op een andere manier doen'', zei de premier. ''Ze kunnen gewoon camera's en journalisten uitnodigen.''