JERUZALEM - Op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn dinsdagavond vier Israëli's omgekomen toen hun auto op Route 60 nabij Hebron werd beschoten.

Dat meldde de Israëlische reddingsdienst Magen David Adom.

Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zei dat het incident gebeurde bij de ingang tot de nederzetting Kiryat Arba.

Israëlische militairen zoeken in de omgeving naar de dader (s). Volgens Israëlische media werd de auto onder vuur genomen door een passerende auto. Wie achter de aanslag zit, is niet bekend. Volgens Rosenfeld was het ''duidelijk een terroristische aanslag''.

Vredesoverleg

De slachtoffers zouden twee mannen van 25 en 40 jaar oud zijn en twee vrouwen, eveneens 25 en 40. Een van de vrouwen was zwanger, aldus de reddingsdienst. Ze zouden afkomstig zijn van een familie uit de nederzetting Beit Hagai nabij Hebron.

Zowel de gewapende tak van Hamas, de Ezzedin al-Qassam, als de al-Aqsa Martelaren Brigade, een groepering die losjes gelieerd is aan de Palestijnse Fatah-partij van president Mahmoud Abbas, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Vredesoverleg

Hamas noemde de aanslag ''een normale reactie op de Israëlische bezetting'' en riep op tot een massabijeenkomst in de Gazastrook om het incident te 'vieren'. Al-Aqsa sprak van ''een antwoord op de voortdurende agressie van Israël''.

De aanslag komt aan de vooravond van de hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Voor het eerst sinds 2008 zal er weer direct overleg zijn tussen beide partijen.

Witte Huis

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zit woensdag in het Witte Huis samen aan een tafel met de Palestijnse president Mahmoud Abbas voor een diner. Een dag later is de officiële start van het directe vredesoverleg. In het verleden hebben militante groepen met aanslagen geprobeerd het vredesproces te ondermijnen.

Rechtse politici en leiders van de nederzettingenbeweging riepen na de schietpartij Netanyahu op het vredesoverleg direct te bevriezen, maar Israël liet weten dat de besprekingen doorgaan.

In juni werd nabij Hebron een Israëlische politieman doodgeschoten. Twee andere agenten raakten gewond. In mei raakten twee Israëli's gewond toen hun auto op een ander stuk van Route 60 werd beschoten.