KIGALI - Rwanda zal meer dan drieduizend vredesmilitairen uit Sudan terugtrekken, als de Verenigde Naties een ''schandalig en beschadigend'' rapport publiceren waarin Rwanda wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in de Democratische Republiek Congo.

Daarmee dreigde een Rwandese legerwoordvoerder dinsdag.

Rwanda heeft 3300 militairen in Unamid, een vredesmissie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in de West-Sudanese crisisregio Darfur. Unamid bestaat in totaal uit bijna 22.000 man geüniformeerd personeel.

Ook nemen ruim 250 Rwandese militairen deel aan Unmis, een 10.000 man sterke troepenmacht uit tientallen landen die toeziet op naleving van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Sudan van 2005. Toen kwam er na twee decennia een einde aan de burgeroorlog tussen het noorden en zuiden.

Genocide

Het rapport over Rwandese militairen die genocide gepleegd zouden hebben in Congo, lekte donderdag uit via de Franse krant Le Monde.

In de berichtgeving stond dat militairen uit zeker tien Afrikaanse landen zich tussen 1993 en 2003 schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen in Congo.

Misdragen

Vooral het leger van Rwanda zou zich hebben misdragen. Mogelijk hebben manschappen van de Rwandese Tutsipresident Paul Kagame zich in het oosten van Congo schuldig gemaakt aan genocide op etnische Hutu's.

In Rwanda slachtten radicale Hutu's in 1994 ruim 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's af.