ROME - De Libische leider Muammar Kaddafi eist minstens 5 miljard euro per jaar van de Europese Unie voor de strijd tegen illegale immigranten uit Afrika.

Anders zal het Europese continent een tweede Afrika worden. Miljoenen arme Afrikanen zullen Europa binnenstromen waardoor Europa zwart kleurt, meent de Libische leider.

Libië is een poort van vele ongewenste migranten naar Europa, zei Kaddafi volgens Italiaanse media de afgelopen dagen bij zijn bezoek aan Rome. Volgens hem is het daarom geheel in het belang van de EU om op zijn eisen in te gaan.

''We weten niet wat er zal gebeuren, wat de reactie zal zijn van de blanke en christelijke Europeanen als ze te maken krijgen met de instroom van de arme en onkundige Afrikanen. We weten niet of Europa een ontwikkeld en verenigd continent blijft of dat het vernietigd zal worden, zoals eerder is gebeurd met de invasie van de Barbaren.''

Geen commentaar

De Europese Commissie wilde dinsdag geen commentaar geven op de wens van Kaddafi. De Italiaanse marine bracht inmiddels vele honderden illegale bootimmigranten ongevraagd terug naar Libië.

Kaddafi stelde tijdens zijn bezoek aan Rome ook dat de islam het geloof van alle Europeanen moet worden. De Libische leider gaf Koranles aan ongeveer vijfhonderd ingehuurde Italiaanse vrouwelijke modellen. Hij deelde de meisjes gratis korans uit.

Het Vaticaan bekritiseerde de oproep tot islamisering direct. Aartsbisschop Robert Sarah noemde de opmerkingen niet respectvol voor de paus en katholiek Italië. Hij noemde ze een niet-serieuze provocatie.

''Het heeft geen zin om te spreken over bekering van het Europese continent tot de islam, omdat het de mensen zelf zijn die beslissen over het christelijke, islamitische of andere geloven.''

Kaddafi was in Rome om twee jaar vriendschapsbanden met Italië te vieren.