BRASTAGI - Duizenden Indonesiërs die waren gevlucht voor de uitbarsting van een vulkaan, zijn dinsdag naar huis teruggekeerd. Functionarissen zeiden echter dat het nog onzeker is of het gevaar echt is geweken.

De vulkaan Sinabung in Noord-Sumatra was zondag uitgebarsten, voor het eerst in vierhonderd jaar. Een tweede, krachtiger uitbarsting volgde maandagochtend, waardoor pluimen donkergrijze rook en vulkaanas tot 2 kilometer hoogte stegen.

Circa 30.000 mensen waren geëvacueerd uit nabijgelegen dorpen.

''Tot vandaag zijn ongeveer zevenduizend van hen teruggegaan naar hun dorp'', zei het hoofd van het nationale rampenbestrijdingscentrum, Syamsul Maarif, dinsdag. ''Het is nog te vroeg om te zeggen dat het veilig is. We onderzoeken de situatie nog.''

Oogst

Ainun Nasution, die dicht bij de vulkaan woont, zei dat ze weer wilde werken op haar akkers met kolen en pepers. ''Ik ben bang dat mijn oogst mislukt door de as'', zei ze.

De vulkaan rookt nog steeds, maar de pluimen zijn kleiner dan de vorige dagen. De kleur is bovendien witter, wat duidt op stoom in plaats van vulkaanas.

Vulkaanuitbarsting Indonesië