MIAMI - De orkaan Earl is maandag in kracht toegenomen tot klasse 4 op de zogeheten Saffir-Simpson-schaal. Dat heeft het Nationaal Orkaan Centrum in de Amerikaanse stad Miami meegedeeld.

De orkaan bevindt zich nu ten noorden van het eiland Puerto Rico en koerst af op de oostkust van de Verenigde Staten.

Een orkaan met de klasse 4 is zeer krachtig en kent windsnelheden tussen de 209 en 248 kilometer per uur. Een dergelijke orkaan kan daken wegblazen en voor veel waterschade zorgen op de begane grond van gebouwen aan de kust.

Eerder maandag trok Earl langs de Bovenwindse Antilliaanse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

De orkaan zorgde voor harde wind, maar de schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen.

Uitgaansverbod

Op Sint Maarten blijft het uitgaansverbod, dat is ingesteld in verband met de orkaan, actief tot dinsdagmiddag 12.00 uur. Die tijd is nodig om de straten op te ruimen en de eerste reparaties uit te voeren.

Sint Maarten was zondag en maandag, net als de andere Bovenwindse eilanden, volledig in de ban van het passeren van de orkaan op enkele tientallen kilometers van de kust van Sint Maarten.

Scholen en winkels waren dicht en de bewoners verbleven verplicht in hun huis. Maandagmiddag is door de overheid een controle op de openbare wegen uitgevoerd.

Slachtoffers

Het opruimen van de vele omgewaaide bomen en verwaaide reclameborden neemt de hele dinsdagochtend nog in beslag, meldde de overheid, die tegelijkertijd haar vreugde uitte over het feit dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

De Bovenwindse eilanden maken zich meteen op voor een mogelijk nieuwe orkaan: Fiona. Deze orkaan ziet er volgens weermannen momenteel potentieel gevaarlijk uit voor de eilanden.

Orkaan Earl