PEKING - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il wil het vastzittende nucleair ontwapeningsoverleg weer snel opstarten. Dat meldden Chinese media maandag.

Met deze mededeling kwam een eind aan de officiële stilte rond het geheimzinnige vijfdaagse bezoek van Kim aan Peking.

Kim verklaarde in overleg met de Chinese president Hu Jintao dat hij vasthoudt aan de ''denuclearisatie'' van het Koreaanse schiereiland.

Beide leiders spraken elkaar in Changchun in het noordoosten van China. Kim hoopt ''in nauw overleg en coördinatie met China te komen tot een snelle hervatting van het zeslandenoverleg'', aldus de Chinese staatstelevisie.

Ieders aspiratie

Hu zei dat het bewaren van vrede en stabiliteit op het schiereiland ''ieders aspiratie is''. Hij wil dat het zeslandenoverleg zo snel mogelijk wordt hervat.

Aan dat overleg over ontmanteling van de nucleaire faciliteiten van Noord-Korea nemen naast beide Korea's, China, Japan, Rusland en de VS deel.

Marineschip

De spanningen tussen beide Korea's liepen eerder dit jaar hoog op nadat een Zuid-Koreaans marineschip was gezonken. Daarbij kwamen 46 zeelieden om.

Volgens een internationaal onderzoek ging de Cheonan ten onder door een Noord-Koreaanse torpedo. Pyongyang spreekt dat ten stelligste tegen.

Zoon Kim

De Chinese media repten niet over de jongste zoon en mogelijke opvolger van Kim. Volgens bronnen begeleidde Kim Jong-un zijn vader op deze reis naar China, de belangrijkste bondgenoot van het sterk verarmde Noord-Korea.

Het bezoek van Kim duurde volgens de media van 26 tot en met 30 augustus.