WILLEMSTAD - De orkaan Earl die maandag langs de Bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba trok, heeft weinig schade aangericht.

Op het hoogtepunt bevond Earl zich op een afstand van 40 kilometer van de kust van Sint Maarten.

Het langstrekken van orkaan zorgde op de eilanden voor harde wind maar nauwelijks regen. De schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen.

Wel zijn veel bomen en reclameborden omgewaaid. Op Sint Maarten waaiden enkele daken van voornamelijk kleine huizen en winkels.

Kracht

De orkaan Earl nam maandag in kracht toe tot klasse 3 op de zogeheten Saffir & Simpson-schaal. Een orkaan van de klasse 3 kent windsnelheden tussen 177 en 208 kilometer per uur en kan grote vernielingen veroorzaken.

Sint Maarten had zich voorbereid op het ergste. De overheid had zondag een avondklok ingesteld waardoor niemand zich in de nacht van zondag op maandag zonder geldige reden op de straten van het Antilliaanse eiland mocht begeven.

Voorzorgsmaatregelen

Ook op Saba en Sint Eustatius werden verschillende voorzorgsmaatregelen ingesteld. Maandag waren alle scholen en winkels gesloten.

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Pelikaan, die als thuishaven Curaçao heeft, is naar Sint Maarten gestuurd om hulp te verlenen als de orkaan is gepasseerd. Ook de meeste mariniers die op Aruba zijn gestationeerd, worden overgevlogen naar Sint Maarten.

Orkaan Earl