ISLAMABAD - Het waterpeil in het zuiden van Pakistan is aan het zakken. Dat meldden Pakistaanse functionarissen maandag, aldus de BBC. Het peil van de rivier de Indus blijft in het uiterste zuiden echter nog zeker een dag ''uitzonderlijk hoog''.

Het gevaar voor nieuwe overstromingen blijft dan ook bestaan.

Het waterpeil begint te zakken, zei noodhulpfunctionaris Hadi Baksh in de zuidelijke provincie Sindh. ''In de komende dagen zal het gevaar van overstromingen voor steden en dorpen verdwijnen''.

Volgens meteoroloog Qamar uz-Zaman Chaudhry zal het nog ''tien tot twaalf dagen duren'' voordat het waterpeil van de rivieren in Sindh op zijn normale niveau terug is.

Het afgelopen weekeinde sloegen nog honderdduizenden op de vlucht voor het wassende water. Zondag werd de stad Sujawal door overstromingen getroffen.

Nagenoeg alle 250.000 inwoners hadden inmiddels een veilig heenkomen gezocht op de Makli-heuvels in de omgeving. Slechts vierhonderd mensen zijn volgens Baksh in de stad en de omringende dorpen achtergebleven. Zij worden met boten opgehaald.

Thatta

Ook veel van de de 350.000 inwoners van de stad Thatta, die aan de andere kant van de Indus ligt, hadden in de Makli-heuvels hun toevlucht gezocht. Het gevaar van een grote overstroming daar is inmiddels geweken, zegt Baksh.

Dat komt doordat in snel tempo wallen rond de stad zijn gebouwd. Veel inwoners van Thatta keren nu naar hun huis terug.

De situatie van veel Pakistani die voor het water zijn gevlucht, blijft penibel. Zij zijn door grote meren van hun woonplaats afgesneden en hebben dringend onderdak, voedsel en schoon water nodig.

Ongeveer 72.000 kinderen lijden aan ernstige ondervoeding en er is het gevaar dat ziekten zich verspreiden, als er grote meren met stilstaand water ontstaan.

Overstromingen

De overstromingen begonnen een maand geleden in het noordwesten van het land. Ze werden veroorzaakt door zware regenval. Zeker zeventien miljoen mensen zijn getroffen door de wateroverlast. Zes miljoen mensen zijn dakloos.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties schat dat ongeveer 14 procent van de akkers en velden in Pakistan is getroffen. De schade aan de oogst wordt op ruim 2 miljard euro geschat.

Situatie Pakistan