NEW ORLEANS - De inwoners van New Orleans mogen blijven rekenen op de steun van de Amerikaanse overheid bij de wederopbouw van hun stad, die vijf jaar geleden werd getroffen door de orkaan Katrina, ''totdat de klus geklaard is''.

Die belofte deed de Amerikaanse president Barack Obama zondag tijdens een bezoek aan de grootste stad van de zuidelijke staat Louisiana.

In augustus 2005 stierven meer dan 1800 inwoners door het noodweer en overstromingen in New Orleans, een havenstad aan de rivier de Mississippi.

Obama zei tijdens een bezoek aan de Xavier universiteit tegen de aanwezigen dat hun stad een symbool is geworden van veerkracht en gemeenschapszin.

''Het is inspirerend om bij mensen te zijn die hebben laten zien wat het betekent om door te zetten tegenover een tragedie'', aldus het staatshoofd.

Dakloos

Duizenden mensen in New Orleans en omgeving raakten dakloos door Katrina. Velen van hen zijn nog altijd niet teruggekeerd naar hun vroegere woningen.

Obama memoreerde in zijn toespraak, die rechtstreeks werd uitgezonden door onder meer de tv-zender CNN, dat er in de afgelopen jaren miljarden dollars zijn uitgegeven aan de wederopbouw.

Met het geld werden onder meer nieuwe scholen, wegen, kanalen, ziekenhuizen aangelegd. Op dit moment is sprake van werk in uitvoering bij meer dan 170 projecten.

Arcadis

Daarbij wordt onder meer door ingenieurs van het Nederlandse bedrijf Arcadis gewerkt aan een nieuwe waterkering, die ervoor moet zorgen dat New Orleans en omgeving bij een volgende zware orkaan veel beter wordt beschermd dan nu.

Een stormvloedbarrière ten oosten van de stad moet vloedgolven uit de Golf van Mexico tegenhouden.

Deze 'Surge Barrier' is meer dan 3 kilometer lang, heeft roterende deuren en een sluis en kost omgerekend een miljard euro.

In totaal is ruim 14 miljard dollar (11 miljard euro) uitgetrokken om New Orleans tegen overstromingen te beveiligen.

Obama steunt New Orleans