BERLIJN - Bondskanselier Angela Merkel vindt dat de kerncentrales in Duitsland tien tot vijftien jaar langer moeten openblijven. Dat heeft zij zondag gezegd in een interview met de Duitse publieke zender ARD.

Een uitbreiding met tien tot vijftien jaar is ''technisch redelijk'', zei de Duitse regeringsleider.

Merkels conclusie komt een dag nadat media in haar land hadden gemeld dat een onafhankelijke commissie de regering adviseert dat verlenging van de levensduur van kerncentrales de beste oplossing is voor de toekomstige energievoorziening in Duitsland.

Volgens het weekblad Focus stelt de commissie dat de kernreactoren het best twaalf tot twintig jaar langer open kunnen blijven.

Energieplannen

De regering van Merkel, bestaande uit de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP, komt eind september met haar energieplannen.

Onder Merkels sociaaldemocratische voorganger Gerhard Schröder werd besloten de zeventien kerncentrales in Duitsland uiterlijk in 2020 te sluiten. Merkel heeft dat besluit in de koelkast gelegd.

Inkomsten

Merkel zei dat de inkomsten die de staat door het langer open houden van de kerncentrales krijgt, ook aan de stimulering van duurzame energie ten goede moeten komen.

Het gaat per jaar om een bedrag van 2,3 miljard euro. Vooral huishoudens zouden ermee moeten worden aangespoord zuiniger met energie om te gaan.