SUJAWAL - Dit weekeinde zijn opnieuw honderdduizenden inwoners van Pakistan op de vlucht geslagen voor overstromingen.

Zondag trof het wassende water van de rivier de Indus Sujawal, een stad met circa 250.000 inwoners in de zuidoostelijke provincie Sindh. Nagenoeg alle inwoners zochten een veilig heenkomen op de Makli-heuvels in de omgeving, zo meldden Pakistaanse media.

De autoriteiten in het land hebben duizenden militairen ingezet voor het versterken van dijken in Sindh, en dan vooral in de belangrijke stad Thatta, die aan de andere kant van de Indus ligt.

Thatta telt circa 350.000 inwoners, van wie velen inmiddels zijn gevlucht naar dezelfde heuvels die dienen als opvangplek voor de mensen uit Sujawal.

Dorpen

Circa 350 dorpen in de omgeving van Thatta en Sujawal zijn eveneens getroffen door overstromingen. Een half miljoen mensen zou inmiddels bivakkeren op de hellingen van de Makli-heuvels. Die staan op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de aanwezigheid van eeuwenoude graftombes.

De vluchtelingen kregen tot nog toe niet of nauwelijks hulp.

''We hebben geen drinkwater, en al helemaal geen voedsel, tenten of enige andere voorzieningen'', zei Mohammed Usman tegen een verslaggever van Dawn, een Engelstalige kwaliteitskrant. Usman, een arbeider, vluchtte enkele dagen eerder uit Sujawal. In sommige wijken van deze stad staat het water inmiddels 3 meter hoog.

Zenuwcentrum

Thatta is vooralsnog ontkomen aan een soortgelijk lot. De autoriteiten willen dat koste wat kost zo houden, aangezien de stad fungeert als zenuwcentrum voor de moeizaam lopende hulpoperatie in het zuidelijke deel van Sindh, nabij de monding van de Indus in de Arabische Zee.

De provincie met circa 35 miljoen inwoners is het zwaarst getroffen door de overstromingsramp die een maand geleden begon in het bergachtige noordwesten van Pakistan.

Tot op heden zijn bijna 1650 doden gevallen door overstromingen en aardverschuivingen in het Zuid-Aziatische land. Verwacht wordt dat dit aantal flink oploopt als lichamen van vermisten worden gevonden.

Volgens de Verenigde Naties zijn 72.000 kinderen in getroffen gebieden ernstig ondervoed. Het water heeft circa 14 procent van de landbouwgronden verwoest.

Steden Pakistan lopen leeg