MIAMI - De stormwaarschuwing voor Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba is veranderd in een orkaanwaarschuwing. Dit in verband met de komst van tropische storm Earl die zondagochtend volgens meteorologen zal aanzwellen tot een orkaan.

Dat maakte het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) in de nacht van zaterdag op zondag bekend.

Earl wordt binnen 48 uur verwacht op de bovenwindse Nederlandse Antillen. Het orkaancentrum raadt mensen aan zo snel mogelijk maatregelen te nemen om hun bezittingen en zichzelf te beschermen.

Demissionair premier Jan Peter Balkenende brengt de komende dagen een bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Hij is zondag gewoon vertrokken. Het is de bedoeling dat de premier eerst naar Sint Maarten gaat.

Programma

Het is nog niet duidelijk of de orkaandreiging gevolgen heeft voor zijn programma. Volgens de woordvoerder van Balkenende wordt dat ter plaatse bekeken.

Volgens de huidige planning reist hij maandag door naar Curaçao, maar indien nodig gaat hij eerder. De minister-president bezoekt de eilanden ter voorbereiding op een slotconferentie over de nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.