JAKARTA - In Indonesië zijn twaalfduizend mensen geëvacueerd, nadat de Sinabung-vulkaan op Sumatra voor het eerst in 400 jaar was uitgebarsten. Dat meldt het Indonesisch vulkaancentrum zondag.

De vulkaan spuwt as en rook tot anderhalve kilometer de lucht in. ''Eerst dachten we dat regen de oorzaak van de rook was, maar het blijkt om magma te gaan'', zei Surono, het hoofd van het vulkaancentrum.

''Het is een gevaarlijke situatie en dus hebben we de waarschuwingen verhoogd naar code rood.''

De as heeft een gebied bedekt tot zo'n 30 kilometer van de vulkaan vandaan. Mensen die wonen in de gevarenzone van 6 kilometer rondom de vulkaan zijn geëvacueerd.

Veel van de boeren in dorpjes rondom de vulkaan waren direct na de uitbarsting al op de vlucht geslagen voordat het evacuatieprogramma was begonnen.

Ademhalingsproblemen

Er waren geen meldingen van doden of gewonden, maar velen zouden wel kampen met ademhalingsproblemen door het inademen van de dikke rook met zwavel. De mensen die gevlucht zijn hebben zuurstofmaskers gekregen en zijn ondergebracht in tenten. Volgens de lokale autoriteiten is de situatie onder controle.

Indonesië heeft de hoogste dichtheid van vulkanen ter wereld. Het land is gelegen in de zogenoemde Ring van Vuur, een groot aardbevingsgebied rond de Grote Oceaan. Van de vulkanen zijn er 128 actief en gelden er 65 als gevaarlijk.

Vulkaanuitbarsting Indonesië