WASHINGTON - Tienduizenden mensen hebben zich zaterdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington verzameld om zoals ze zelf zeggen ''Amerika in ere te herstellen''.

Initiatiefnemer Glenn Beck (46) zei aan het begin van de betoging op de trappen van het monument ter nagedachtenis aan de Amerikaanse president Abraham Lincoln (1809-1865) dat het land te lang in het duister verdwaald is en zich weer moet gaan richten op het goede in Amerika.

De praatprogrammamaker Beck sprak op precies dezelfde plek waar precies 47 jaar geleden de beroemde zwarte ijveraar voor burgerrechten Martin Luther King (1929-1968) zijn rede hield die wereldberoemd is geworden door de aanhef ''I have a dream...'' (Ik heb een droom).

Woede

De keuze van Beck voor dit tijdstip en deze plek heeft tot woede geleid onder gematigde en linkse Amerikanen.

Zij menen dat de vooruitstrevende King wordt onteerd door de uiterst rechtse en conservatieve manifestatie. Tegenstanders ervan zijn zaterdag ook op pad gegaan in Washington onder leiding van d Afro-Amerikaanse geestelijke en politicus Al Sharpton.

Sarah Palin

Beck zei dat het toeval en Gods voorzienigheid was dat de bijeenkomst op die plek en dat tijdstip is. De Verenigde Staten keren zich vanaf heden weer naar God, aldus de presentator van de omroep Fox. Hij sprak een voornamelijk blanke en wat oudere menigte toe.

De roemruchte, voormalige kandidate voor het vicepresidentschap van de VS namens de Republikeinse Partij, Sarah Palin, riep in haar toespraak op de traditionele waarden van het land te herstellen.

Kapen

''We moeten de Verenigde Staten niet fundamenteel veranderen, zoals sommigen willen, maar Amerika in ere herstellen.''

Tegenstanders zagen in de actie van Beck en Palin een demonstratie tegen de eerste zwarte president van het land, Barack Obama, en een poging ''de droom'' van King te kapen.