PARIJS - De rijkste vrouw van Frankrijk, Liliane Bettencourt, heeft een vriend, schrijver en fotograaf, François-Marie Banier, uit haar testament geschrapt. Bettencourts raadsman Georges Kiejman zei zaterdag dat de 87-jarige weduwe Bettencourt vindt dat Banier (63) genoeg heeft gehad.

Volgens sommige onderzoekers kreeg Banier eerder geld en geschenken ter waarde van bijna 1 miljard euro cadeau.

Kiejman zei dat Banier sinds half juli geen erfgenaam meer is. De 63-jarige Banier zou een deel van de erfenis van Bettencourt erven.

De dochter van Bettencourt, Françoise Bettencourt-Meyers, heeft rechterlijke procedures gestart omdat Banier misbruik zou maken van de zwakke geestelijke gezondheid van haar moeder door de giften aan te nemen en erfgenaam te zijn.

L'Oréal

Bettencourt-Meyers poogt ook haar moeder onder curatele te laten stellen. De weduwe ontkent in de war te zijn en stelt haar vermogen zelf te kunnen beheren.

Bettencourt is het enige kind en erfgenaam van de chemicus Eugène Schueller, de grondlegger van de cosmeticagigant L'Oréal.

Ze heeft een vermogen van naar schatting 17 miljard euro. Na de dood van haar echtgenoot, de politicus André Bettencourt, in 2007, liet de weduwe eind dat jaar vastleggen dat haar vriend Banier een deel van de erfenis zou krijgen.

Gulheid

Het ging om naar schatting 1,25 miljard. Ze heeft zich daarmee verwijderd van haar enige dochter die de gulheid jegens Banier voor de rechter aanvecht.

Dat waren slechts de eerste perikelen rond de erfenis van Liliane Bettencourt. Ze is kennelijk in 2007 ook afgeluisterd.

Sarkozy

Uit de in juni dit jaar opgedoken opnames zou niet alleen de indruk rijzen dat ze een beetje in de war was, maar ook dat ze destijds gesprekken voerde over het ontduiken van de belasting en dat ze grote bedragen gaf voor de verkiezingskas van de partij van president Nicolas Sarkozy.

Tot overmaat van ramp voor Sarkozy, was de huidige minister die belast is met het hervormen van het pensioenstelsel, Eric Woerth, destijds als minister belast met het bestrijden van belastingontduiking én als partijbons belast met fondsenwerving voor de verkiezingskas. Woerths echtgenote kreeg in die tijd bovendien een baan bij de administratie van Bettencourt.