DUISBURG - De Loveparade in de Duitse stad Duisburg is dramatisch verlopen door de manier waarop de politie te werk ging. Dat zegt organisator Rainer Schaller zaterdag in het tijdschrift Der Spiegel.

De agenten vormden drie kordons in de massa, die uiteindelijk leidden tot de dood van 21 mensen, onder wie een Nederlander, aldus Schaller.

Schaller gaat zijn beschuldigingen ondersteunen met beeldmateriaal van de zeven beveiligingscamera's, dat hij op internet zal zetten. ''Iedereen kan dan zelf een beeld krijgen van de gebeurtenissen'', stelt hij.

Kordons

Op de beelden is volgens Schaller te zien hoe de politie rond een uur of vier in de tunnel twee ketens van agenten vormt. Ook wordt een kordon opgesteld op de oprit naar de tunnel, waar de feestvierders in het gedrang vast kwamen te zitten.

''Dat leidt bij ons tot de vraag waarom de politie dit deed'', stelt Schaller, die verder spreekt van tactische fouten van de politie. Volgens hem zouden de slachtoffers nog leven als de politie geen kordons had gevormd.

Vluchtwegen

Eerder wees de gemeente Duisburg ook al met een beschuldigende vinger naar de politie. Volgens een evaluatierapport van de gemeente hadden agenten surveillanceauto's op vluchtwegen geparkeerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak daarop de verdenking uit dat de gemeente de naleving van haar eigen vergunningen niet heeft gecontroleerd.

In het interview zegt Schaller verder zich wel verantwoordelijk te voelen voor het drama. ''Ik was de organisator en de mensen zouden niet zijn gestorven als het evenement niet had plaatsgehad.'' Volgens Schaller heeft justitie uiteindelijk het laatste woord over de schuldvraag.