KABUL - De internationale troepen hebben zaterdag twee aanvallen van de Taliban op een legerbasis in het oosten van Afghanistan afgeslagen. Daardoor zijn zeker tien militanten omgekomen. Enkele Taliban zijn vastgenomen.

Dat meldde de internationale troepenmacht ISAF.

De aanval van circa dertig Taliban begon 's nachts in de provincie Khost, nabij de grens met Pakistan. Onder hen zou ook een aantal zelfmoordterroristen zijn geweest.

De militanten waren voorzien van raketten en machinegeweren, aldus de Taliban.

Aanslag

Doelwit was de Forward Operating Base Chapman, waar in december nog zeven medewerkers van de CIA omkwamen door een aanslag.

Dat incident was de dodelijkste aanslag op Amerikaanse inlichtingendiensten, sinds in 1983 een bom ontplofte op de Amerikaanse ambassade in Beiroet in Libanon. Daarbij kwamen zestig mensen om het leven.

Extra militairen

De afgelopen maanden hebben de NAVO-troepen hun strijd tegen de Taliban en andere opstandelingen in Afghanistan opgevoerd.

De Amerikaanse president Barack Obama stuurde 30.000 extra militairen naar het land om de strijd te intensiveren, waardoor er nu bijna 150.000 buitenlandse militairen in Afghanistan zijn.

Bolwerk

Khost grenst aan de zeer onrustige regio Waziristan in buurland Pakistan. Het grensgebied staat bekend als een bolwerk van onder meer de radicaalislamitische Talibanbeweging en van het terreurnetwerk al-Qaeda.

De internationale troepenmacht in Afghanistan maakt er verwoed jacht op militanten.