MEXICO-STAD - Een openbaar aanklager en een politieofficier, die onderzoek deden naar de slachtpartij van 72 migranten in het noorden van Mexico, worden sinds woensdag vermist.

Dat heeft de Mexicaanse president Felipe Calderon vrijdag gezegd, meldden Mexicaanse en Amerikaanse media.

Mexicaanse media meldden eerder op de dag dat de stoffelijke overschotten van beide mannen waren gevonden, maar volgens Calderon zijn daar geen aanwijzingen voor.

De twee zouden zijn ontvoerd en sindsdien is niets meer van hen vernomen. De openbaar aanklager was een van de eersten die de lichamen bij een boerderij in de buurt van San Fernando in Noord-Mexico aantrof.

Identificatie

De autoriteiten hebben 31 van de 72 lijken geïdentificeerd, die dinsdag werden gevonden op een dodenakker bij de boerderij. Het gaat om veertien Hondurezen, twaalf Salvadoranen, vier Guatemalteken en een Braziliaan.

De identificatie verloopt moeizaam, omdat de meeste migranten geen papieren op zak hadden en veel lijken door het warme vochtige klimaat al in een verregaande staat van ontbinding zijn. Vermoedelijk zit de bende Los Zetas achter de moorden.

Naar schatting vertrekken jaarlijks 400.000 migranten via Mexico illegaal de VS in. De meeste illegalen worden geholpen door mensensmokkelaars, aldus de chef Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay.

Lijken

Vrijdag heeft de Mexicaanse politie op verschillende plekken in totaal tientallen lijken aangetroffen. Op een snelweg van Chihuahua richting de Verenigde Staten ontdekten agenten in een voertuig de verbrande lijken van negen personen.

Op de snelweg van Mexico-Stad naar de kustplaats Acapulco werden zes lijken geborgen, die geboeid en geblinddoekt waren.

Op zes andere plaatsen rondom Acapulco in de deelstaat Guerrero werden nog eens zes stoffelijke overschotten aangetroffen. Ook deze zes waren geboeid.

Sinds 2006 zijn naar schatting meer dan 28.000 mensen om het leven gekomen door geweld dat te maken heeft met de handel in verdovende middelen.