BERLIJN - Ongeveer 30.000 mensen hebben vrijdagavond in Stuttgart de stromende regen getrotseerd om te protesteren tegen een van de grootste Duitse bouwprojecten ooit. Dat hebben organisatoren van het protest gemeld.

Het miljardenproject, genaamd Stuttgart 21, moet de hoofdstad van Baden-Württemberg een doorgangsstation maken van de langste hogesnelheidslijn van Europa, die Parijs, Straatsburg, München, Wenen, Bratislava en Boedapest met elkaar verbindt.

Daarvoor moet het monumentale centraal station, een kopstation, plaatsmaken voor een ondergronds station waar de snelle treinen doorheen kunnen rijden op hun weg naar de andere Europese bestemmingen.

Aanpassingen

Ook in de omgeving van de stad staan ingrijpende aanpassingen van het spoorwegennet gepland.

Zo moeten er vele tunnels en bruggen bij worden gebouwd, wordt 60 kilometer nieuw spoor aangelegd en komen er drie stations bij. Een deel van het geld voor het project komt van de Europese Unie.

Sloop

Tegen de plannen wordt al wekenlang geprotesteerd. De sloop van de rechtervleugel van het stationsgebouw, afgelopen woensdag, was de aanleiding voor verheviging van de protesten.

Volgens de tegenstanders kan verbetering van de treinverbinding veel goedkoper en is het project verspilling van belastinggeld.