LONDEN - David Cameron wordt de eerste Britse premier die vaderschapsverlof opneemt.

''Hij wil duidelijk enige tijd vrij nemen, zoals elke jonge vader, voor vaderschapsverlof en ik zal het fort bewaken'', zei vicepremier Nick Clegg vrijdag tegen de omroep BBC.

Cameron (44) werd deze week vader van een dochter, Florence Rose Endellion. Zijn vrouw mocht vrijdag met hun kind het ziekenhuis verlaten. Cameron is de tweede Britse premier in meer dan 160 jaar die in functie een kind krijgt. Tony Blair werd in 2000 vader van een zoon.

Volgens de Britse wet hebben mannen recht op twee weken betaald verlof na de geboorte van hun kind. Vaders die lang genoeg bij een bedrijf in dienst zijn, hebben recht op 124,88 pond (152 euro) per week of 90 procent van hun gemiddelde weekloon, als dat lager dan dat bedrag is.

Nieuwe vaders

Vorig jaar bleek uit het rapport van een overheidsinstelling dat 45 procent van de nieuwe vaders geen vaderschapsverlof heeft opgenomen. Bijna de helft van hen zei dat zij zich zo'n periode van twee weken vrij niet konden veroorloven.

Behalve de twee weken betaald verlof kunnen vaders dertien weken onbetaald verlof opnemen, voordat hun kind 5 jaar wordt. Vanaf april 2011 kunnen moeders de tweede helft van hun moederschapsverlof, dat een jaar duurt, aan de vader overdragen.