ISLAMABAD - In de afgelopen 48 uur zijn in het zuiden van Pakistan wederom een miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het wassende water. Steeds grotere delen van de provincie Sindh komen onder water te staan. Dat meldden de Verenigde Naties vrijdag.

De VN schatten eerder dat zeker zes miljoen mensen hun huis hebben moeten verlaten wegens de overstromingen, die bijna een maand geleden begonnen.

Nu de enorme hoeveelheid water steeds verder naar het zuiden van het land stroomt, worden de problemen daar groter en groter.

Een gebied zo groot als Italië staat onder water. De Indus, de belangrijkste rivier van Pakistan, is op veel plaatsen buiten zijn oevers getreden. De rivier is in sommige gebieden tientallen kilometers breed geworden. De Indus mondt in het zuiden van Sindh uit in de Arabische Zee.

Dodental

Het officiële dodental staat op ongeveer 1600, maar een woordvoerster van de Autoriteit voor het Management van Nationale Rampen sprak vrijdag de verwachting uit dat dit aantal nog ''significant'' naar boven zal worden bijgesteld.

Veel slachtoffers liggen mogelijk in panden die op dit moment nog onder water staan. Een exact beeld van het aantal vermisten bestaat niet. De overheid heeft ook een maand na het begin van de ramp nog geen zicht op delen van de zwaarst getroffen gebieden.

De meeste sterfgevallen werden tot nog toe geregistreerd in de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa. Daar kwamen bijna duizend mensen om het leven.

Situatie in Pakistan