MANILLA - De acht toeristen uit Hongkong, die maandag omkwamen tijdens een gijzelingsdrama in de Filipijnse hoofdstad Manilla, zijn zo goed als zeker allemaal gedood door de gijzelnemer. Dat heeft een Filipijnse politiewoordvoerder donderdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De eerste conclusies zijn gebaseerd op getuigenverslagen en het aantal gevonden kogels in de bus. Het onderzoek naar het gijzelingsdrama loopt nog.

Hongkong doet zelf ook onderzoek naar de doodsoorzaak van de toeristen, onder meer door het uitvoeren van autopsies.

Een 55-jarige voormalige politiefunctionaris kaapte maandag een bus met 25 inzittenden, voornamelijk toeristen uit Hongkong. Na een urenlange impasse bestormden speciale eenheden van de politie de bus.

Acht toeristen en de dader kwamen daarbij om het leven. Meteen na het incident rees de vraag door wie de toeristen waren doodgeschoten, omdat ook de politie veel geweld had gebruikt.

Fouten

De Filipijnse politie erkende na het drama dat er fouten zijn gemaakt bij de beëindiging van de buskaping. De onderhandelingen met de gijzelnemer zouden niet goed zijn verlopen. Het team dat de inval leidde, had niet de juiste uitrusting en de menigte die kwam kijken werd niet goed in bedwang gehouden.

De politie wees een aanbod van een gespecialiseerde eenheid van het leger om te helpen bij de gijzeling af. De politiechef stelde de situatie zelf te kunnen afhandelen.

President Benigno Aquino heeft inmiddels toegezegd dat ''iemand zal betalen voor de vele fouten''. Vier politiemannen werden eerder al geschorst, vrijdag volgde een vijfde. Een politiechef nam vrijwillig verlof op.

Maatregelen

Hongkong eist snel de eindconclusie van het onderzoek te krijgen en wacht op de bijbehorende maatregelen.

Zondag zullen in Hongkong naar verwachting tienduizenden mensen samenkomen om hun ongenoegen te uiten over de manier waarop de Filipijnse overheid het incident afhandelt.