PYONGYANG - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (85) is vrijdag met een in Noord-Korea veroordeelde Amerikaan vertrokken uit Pyongyang. Dat meldden zijn kantoor en Chinese en Koreaanse staatsmedia.

Carter kwam woensdag aan in het stalinistische land om Aijalon Mahli Gomes vrij te krijgen. Gomes was in Noord-Korea tot acht jaar dwangarbeid veroordeeld nadat hij illegaal via China het land was binnengekomen.

Carter zou donderdag vertrekken maar verlengde zijn verblijf met een dag. Mogelijk omdat hij dictator Kim Jong-il zou willen ontmoeten, die echter woensdagnacht stilletjes per trein naar China was vertrokken.

Wel sprak Carter met de nummer twee van het land, Kim Yong-nam. Deze Kim heeft hem laten weten, dat Noord-Korea de intentie heeft atoomvrij te worden en weer wil meedoen aan de zeslandengesprekken, aldus het Noord-Koreaanse staatspersburea KCNA.

Konvooi

De 'Geliefde Leider' Kim is vrijdag met zijn jongste zoon van de Chinese stad Jian in konvooi met dertig auto's naar de stad Changchun gereisd, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Beide steden liggen in de noordoostelijke provincie Jilin.

Vader en zoon Kim zouden de Chinese vicepresident Xi Jinping, de vermoedelijke opvolger van de Chinese president Hu Jintao, hebben ontmoet.

Geruchten, dat de 68-jarige met zijn gezondheid kwakkelende Kim in september de macht overdraagt aan zijn jongste zoon Kim Jong-un, worden steeds hardnekkiger.

Carter in Noord-Korea