COPIAPO - De 33 Chileense mijnwerkers die sinds 5 augustus 700 meter onder de grond zitten opgesloten in een mijn, zijn volgens de Chileense autoriteiten kalm.

De Chileense minister van Gezondheid, Jaime Mañalich, zei donderdag dat hij de mijnwerkers heeft meegedeeld dat hun redding lang kan duren. Hij zei hun de waarheid te hebben verteld ,,en dat begrijpen ze en aanvaarden ze'', aldus Mañalich.

De San José-kopermijn stortte op 5 augustus in. De 33 konden een veilige ruimte bereiken die niet instort, maar die ondertussen wel volkomen geïsoleerd was.

Angst

Zondag pas ontdekten reddingswerkers dat de groep daar in leven vertoefde. Mañalich erkende dat drie of vier mijnwerkers problemen hebben. Ze lijden onder de angst. De autoriteiten hopen dat de meesten de teleurstelling over het feit dat ze zondag slechts zijn ontdekt en nog lang niet gered, te boven komen.

Het kan nog vier maanden duren voor ze naar boven kunnen komen door een aan te leggen opening.

NASA

De Chileense overheid werkt aan een speciaal programma om de mijnwerkers fysiek en mentaal te ondersteunen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft inmiddels de Chileense overheid aangeboden te helpen.

NASA heeft ervaring met het gezond houden van astronauten, die soms lange tijd afgezonderd in de ruimte zijn.

Strafvervolging

De eigenaren van de ingestorte mijn in Chili en de ambtenaren die de mijn in het verleden inspecteerden, moeten strafrechtelijk worden vervolgd.

Dat vindt de familie van een van de mijnwerkers. Een advocaat begint namens de familie juridische procedures om strafvervolging af te dwingen, zo meldde deze raadsman donderdag.

Mijnwerkers Chili