ISLAMABAD - Een maand na het begin van de overstromingen in Pakistan hebben ongeveer 3,5 miljoen inwoners van dat land niet de beschikking over schoon drinkwater. Dat heeft Unicef, het kinderfonds van Verenigde Naties, donderdag bekendgemaakt.

Op dit moment verspreidt Unicef dagelijks circa 5 miljoen liter schoon water in de zwaarst getroffen gebieden, waarmee ongeveer 2,5 miljoen mensen worden geholpen. ''Maar dat is bij lange na niet genoeg'', aldus de VN-organisatie.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er tot nog toe al meer dan 3,2 miljoen Pakistanen behandeld wegens onder meer diarree, huid- en ademhalingsklachten. Circa 65.000 mensen zouden malaria onder de leden hebben.

Meer dan zeventien miljoen mensen zijn in meer of mindere mate getroffen door de ramp in Pakistan. Zeker acht miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven.

Watersnood

Een gebied zo groot als Italië staat onder water en het einde van de watersnood is nog niet in zicht. Zo zijn de autoriteiten op dit moment bezig met het evacueren van nog eens 350.000 mensen uit het kustdistrict Thatta, waar de rivier de Indus uitmondt in de Arabische Zee.

De belangrijkste rivier van Pakistan heeft een lengte van ongeveer 3200 kilometer en is op veel plaatsen buiten haar oevers getreden.

De rivier is in sommige gebieden tientallen kilometers breed. Uitgestrekte landbouwgebieden staan onder water en veel oogsten worden als verloren beschouwd. De schadepost voor de economie van Pakistan zou kunnen oplopen naar omgerekend meer dan 30 miljard euro.

Situatie in Pakistan