GRAYS - De Britse politie heeft woensdag een Nederlandse vrouw gearresteerd die op het punt stond een schijnhuwelijk met een Nigeriaan aan te gaan.

In Grays, ten oosten van Londen, sloeg de politie het tweetal voor het altaar in de kerk in de boeien.

Dat heeft de Britse ambassade in Den Haag donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een 22-jarige vrouw uit Rotterdam, aldus een woordvoerder van het grensagentschap UK Border Agency.

Illegale immigratie

Leden van een gespecialiseerd team tegen illegale immigratie hielden behalve de bruid en bruidegom twee getuigen aan en een vijfde persoon die wordt gezien als de 'fixer' van het huwelijk.

Alle vijf zijn opgepakt op verdenking van het overtreden van de Britse immigratiewetten en zitten vast op het politiebureau in Grays.

Eerder dit jaar pakten de Britten al twee andere Nederlandse vrouwen op om dezelfde reden. Een van hen kreeg een jaar gevangenisstraf, de ander kreeg twee maanden voorwaardelijk en een inreisverbod voor het Verenigd Koninkrijk van een jaar.

Grensbewaking

Het UK Border Agency is verantwoordelijk voor onder meer de grensbewaking en strijdt in het kader daarvan tegen illegale immigratie.

In het hele land houdt het agentschap acties tegen de schijnhuwelijken, die erop gericht zijn personen van buiten de Europese Unie (EU) het Verenigd Koninkrijk binnen te halen.

Trouwen met een ingezetene van de EU is een populaire manier om aan de benodigde rechten te komen.