WASHINGTON - Een naaste medewerker van de Afghaanse president Hamid Karzai die wordt verdacht van corruptie, staat al jaren op de loonlijst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Times donderdag op basis van Amerikaanse en Afghaanse functionarissen.

Het is niet duidelijk waarvoor Mohammed Zia Salehi van de Afghaanse Nationale Veiligheidsraad precies wordt betaald.

Salehi werd in juli gearresteerd op verdenking van corruptie. Door tussenkomst van Karzai werd hij korte tijd later vrijgelaten. Volgens Afghaanse functionarissen zou Salehi op de hoogte zijn van corruptie binnen de regering-Karzai.

Corruptie

Karzai staat onder druk van de VS om de corruptie binnen de regering uit te bannen. Volgens Afghanistan hebben juist de internationale bondgenoten van het land een klimaat geschapen voor sommige Afghanen om superrijk te worden.

''Sommige mensen zijn de economische maffia van Afghanistan geworden'', aldus een regeringswoordvoerder eerder deze week. Hij noemde als voorbeeld de privébeveiligingsbedrijven die miljarden dollars binnenslepen aan contracten.

Karzai heeft de 52 beveiligingbedrijven die actief zijn in Afghanistan opdracht gegeven hun werkzaamheden uiterlijk eind dit jaar hun werkzaamheden te staken.