MANILLA - Vier politieagenten zijn woensdag op de Filipijnen geschorst in verband met het gijzelingsdrama waarbij maandag acht toeristen en de gijzelnemer om het leven kwamen. De agenten hadden de leiding over de inval in de bus.

Dat meldde een woordvoerder van het politiekorps. De agenten zijn geschorst om te voorkomen dat ze invloed uitoefenen op het onderzoek.

De baas van de vier mannen, Rodolfo Magtibay, heeft besloten verlof op te nemen. Alle tweehonderd leden van het team dat de inval uitvoerde, moeten hun wapens inleveren voor testen.

Speciale eenheden

Een 55-jarige voormalige politiefunctionaris kaapte maandag in Manilla een bus met 25 inzittenden, voornamelijk toeristen uit Hongkong. Na een urenlange impasse bestormden speciale eenheden van de politie de bus. Acht mensen kwamen tijdens de bestorming om het leven. De politie schoot de dader uiteindelijk dood.

De Filipijnse politie erkende na het drama dat er fouten zijn gemaakt bij de beëindiging van de buskaping. De onderhandelingen met de gijzelnemer zouden niet goed zijn verlopen, het team dat de inval leidde had niet de juiste uitrusting en de menigte die kwam kijken werd niet goed in bedwang gehouden.

Chinese toeristen

Het merendeel van de slachtoffers van de gijzeling keerden woensdag terug naar Hongkong. De Chinese toeristen die het drama overleefden, en de lichamen van de omgekomen slachtoffers arriveerden per vliegtuig.

Een korte ceremonie op de internationale luchthaven werd bijgewoond door bewindvoerder Donald Tsang van Hongkong. Hij legde bloemen terwijl de lijkkisten stuk voor stuk uit het vliegtuig werden gehaald.

Hongkong zal donderdagochtend drie minuten stilte in acht nemen voor de slachtoffers.