AMSTERDAM - Een vliegtuigongeluk in het noordoosten van China heeft dinsdagavond aan zeker 43 mensen het leven gekost. Dat meldden Chinese staatsmedia. 

Het was het ergste vliegtuigongeval in jaren in China, waar de luchtvaartsector fors groeit.

Het toestel van Henan Airlines schoot om 21.36 uur (lokale tijd) in mistig weer van de landingsbaan van de luchthaven van Yichun in de provincie Heilongjiang en vloog daarna in brand.

Aan boord waren 91 passagiers en vijf bemanningsleden. Volgens een lokale functionaris van de Communistische Partij liggen er 53 gewonden in het ziekenhuis. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk.

Onderzoek

Het vliegtuig kwam uit de provinciehoofdstad Harbin. De luchthaven Lindu van Yichun was vorig jaar pas geopend. Vicepremier Zangh Dejiang is naar de stad nabij de grens met Rusland gegaan om het onderzoek te leiden.

De luchtvaartmaatschappij is een joint venture van het Chinese Shenzen Airlines en het Amerikaanse Mesa Air Group. Voorheen werkte het bedrijf onder de naam Kunpeng Airlines. De provincie Henan is de thuisbasis van Henan Airlines, aldus de BBC.

Vorige crash

Het laatste grote vliegtuigongeval in China was in 2004. Toen stortte in november een vliegtuig van China Eastern Airlines neer in een meer nabij de noordelijke stad Baotou. Er vielen 55 doden.

De E-190 is een toestel van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer.

Vliegtuigcrash China