DEN HAAG - Een 45-jarige Nederlands-Iraanse vrouw zit sinds eind vorig jaar in Iran in de gevangenis op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde maandag een bericht hierover van de Wereldomroep. Nederland mag haar geen bijstand verlenen.

De vrouw, Zahra Bahrami, was in Iran om een van haar kinderen te bezoeken. Op 27 december werd zij gearresteerd, omdat ze bij een demonstratie tegen de regering zou zijn geweest.

Geestelijk gemarteld

Een mensenrechtenorganisatie in Iran stelt dat Bahrami in totale afzondering zit in de Evin-gevangenis bij Teheran. Volgens deze club wordt ze fysiek en geestelijk gemarteld.

Ook zou haar de doodstraf of een levenslange celstraf boven het hoofd hangen. Bahrami mag geen bezoek ontvangen en onder toezicht heel soms enkele minuten met haar familie bellen.

Nationaliteit

Hoewel de vrouw een Nederlands paspoort heeft, kan de ambassade in Iran haar geen consulaire bijstand verlenen. Dat komt volgens de woordvoerder, omdat Iran nooit de Nederlandse nationaliteit van vertrokken onderdanen erkent. Iran geeft dan ook geen informatie over de vrouw.

Buitenlandse Zaken baseert zich op andere bronnen. Het kostte volgens de woordvoerder enige tijd om haar identiteit vast te stellen. Nu probeert Nederland aandacht te vragen voor haar zaak en aan te dringen op een eerlijk proces. D66 heeft direct opheldering gevraagd over deze zaak.

Publiciteit

De familie van Bahrami vreest dat publiciteit negatief uitpakt. Het is niet duidelijk of dit echt zo is. De meningen hierover zijn verdeeld, stellen ingewijden. Iraanse activisten hebben haar zaak al aangekaart bij de VN, de EU en de mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI).

Een woordvoerder van AI is bezorgd en wil meer te weten komen. Hij gaat ervan uit dat zij mishandeld of gemarteld wordt, zoals in Iran vrijwel altijd gebeurt. Bij AI liggen dossiers van duizenden Iraniërs die werden opgepakt tijdens de opstand tegen het regime vorig jaar.

Eerder trok de zaak van de Nederlands-Iraanse Abdullah al-Mansouri uit Maastricht aandacht. Hij werd in 2006 opgepakt in Syrië en uitgeleverd aan Iran. Vorig jaar werd hij wegens terrorisme tot dertig jaar veroordeeld, wat mogelijk is gehalveerd. In deze zaak lukte het één keer om hem een bezoek te brengen, aldus Buitenlandse Zaken.