AMSTERDAM - De lekkende oliebron van oliemaatschappij BP in de Golf van Mexico is nog altijd niet permanent afgesloten. Het is dan ook noodzakelijk dat het boren van een tweede bron door blijft gaan, zodat de bron van onderaf kan worden afgesloten.

Dat heeft de federale regering van de Amerikaanse staat Louisiana vrijdag gezegd.

Deskundigen zijn nog steeds aan het bekijken op welke manier de tweede bron het beste kan worden afgemaakt.

Dat de tweede bron wordt afgemaakt is echter zeker, zo zei Thad Allen, die vanuit de regering de leiding heeft over het afsluiten van de oliebron.

Metingen

BP dacht dat modder en cement die van bovenaf in de lekkende put waren gepompt de bron feitelijk hadden afgesloten. Deskundigen hebben echter de druk onder het cement gemeten. Een stabiele druk is een teken dat het cement de bron permanent heeft afgesloten.

Tijdens het testen bleek echter dat de druk toenam, wat betekent dat er nog steeds ruimtes zijn die moeten worden afgesloten. Dit is dan ook de reden dat de bron ook van onderaf moet worden afgesloten, de zogenaamde 'bottom kill'.

Kap

Sinds 15 juli stroomt er geen olie meer uit de bron. Die dag werd er een tijdelijke kap over de put geplaatst die de stroom olie tot staan wist te brengen. Voor die tijd lekte de olie vrijwel ongehinderd de Golf van Mexico in.