BRUSSEL - Het onderzoek naar seksueel misbruik in de Belgische kerk mag doorgaan. Dat heeft volgens de Vlaamse publieke omroep VRT een rechtbank in Brussel vrijdag bepaald.

Officieel is de uitspraak geheim. De rechtszitting vond plaats achter gesloten deuren.

De rechter boog zich over de zaak omdat het aartsbisdom Mechelen-Brussel een klacht had ingediend na een grootscheepse justitie-inval in juni.

Felle protesten

In een speurtocht naar pedofiliedossiers die zouden zijn achtergehouden, werd onder meer een graftombe in de kathedraal van Mechelen doorzocht. Ook werden de Belgische bisschoppen urenlang vastgehouden. De inval leidde tot felle protesten in de Rooms-Katholieke Kerk, onder meer van de paus.

Volgens de VRT mag de onderzoeksrechter die het onderzoek leidt, aanblijven. De rechtbank zou wel kritiek hebben geuit op zijn optreden.

Materiaal terug

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel moet het materiaal dat in beslag is genomen tijdens een grootscheepse justitie-inval terugkrijgen. Het parket-generaal vindt dat een verzoek van het aartsbisdom hiertoe gehonoreerd moet worden. De rechter moet er zich echter nog over uitspreken.

De advocaat van de Belgische bisschoppen heeft dat vrijdag gezegd. Tijdens huiszoekingen in juni bij het aartsbisdom en bij kardinaal Godfried Danneels namen justitiemedewerkers een grote hoeveelheid dossiers mee.