AMSTERDAM - Steeds meer slachtoffers van de watersnoodramp in Pakistan hebben last van koorts en diarree. En het leed lijkt nog niet geleden: de regering waarschuwt dat het waterpeil in de rivieren opnieuw stijgt en nog meer verwoesting dreigt.

De Verenigde Naties zeiden vrijdag dat de beperkte toegang tot schoon drinkwater en de drukte en slechte sanitaire situatie in de opvangkampen zorgen voor een verhoogd risico op ziektes als diarree, malaria en knokkelkoorts.

In de regio Multan in de provincie Punjab staan grote gebieden al dagenlang onder water. Medici hebben de afgelopen drie dagen al minstens duizend kinderen gezien die lijden aan onder meer gastro-enteritis. "De situatie is verontrustend, omdat andere overlevenden besmet kunnen worden", aldus een arts.

Dammen doorbreken

De VN en de Pakistaanse autoriteiten waarschuwden dat de komende dagen dammen in de provincie Sindh kunnen doorbreken. Het weekeinde wordt opnieuw veel regen verwacht en naar verwachting duurt het moessonseizoen nog enkele weken.

Door de watersnood zijn ongeveer veertien miljoen mensen in meer of mindere mate getroffen en is een kwart van Pakistan onder water komen te staan. Ongeveer vijftienhonderd mensen vonden de dood.

De zwakke regering, die al het hoofd moest bieden aan een instortende economie en aanslagen door strijders van Al-Qaida en de Taliban, is overweldigd door de ramp.

Crisis ontvouwt zich

"De crisis in Pakistan is niet alleen gigantisch, hij ontvouwt zich nog", aldus VN-woordvoerder Adrian Edwards. "De enorme verwoesting zet zich voort nu de gezwollen rivieren ook naar de vlaktes in het zuiden stromen. In onze optiek is de crisis nog niet over als het water zich terugtrekt."

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari maakte bekend dat secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon in het weekeinde een bezoek aan Pakistan brengt om de noden van de watersnoodslachtoffers te bespreken. Een VN-woordvoerder in Pakistan zei geen commentaar te kunnen geven.