ISLAMABAD - De waterstanden in het door overstromingen geteisterde Pakistan zullen vrijdag naar verwachting nog verder stijgen.

De Nationale Autoriteit voor Rampenmanagement spreekt van ''grote pieken'' die de al getroffen regio's vrijdag en in de loop van volgende week zullen treffen. Dat meldt de BBC.

''We vrezen nieuwe verwoestingen nu we twee grote stijgingen van het waterniveau in de rivier de Indus zien aankomen'', aldus een woordvoerder van de autoriteit. Het water zal voornamelijk de regio's Sindh en Punjab treffen, verwacht de organisatie. Daar richtte de zondvloed eerder ook al veel schade aan.

Door de overstromingen van de afgelopen weken zijn veertien miljoen mensen getroffen. Zeker 1600 mensen kwamen om.

Onderdak

Inmiddels hebben circa twee miljoen mensen die door de ramp dakloos zijn geraakt voor zichzelf tijdelijk onderdak geregeld, in tentenkampen of in zelfgemaakte hutten en verblijven.

In de kampen is de situatie slecht. Er is gebrek aan schoon water en medische zorg. Artsen vrezen voor de uitbraak van malaria, diarree en buikgriep.

Gewassen

De hevige overstromingen voor ongeveer 1 miljard dollar (780,7 miljoen euro) schade aangericht aan gewassen. Dat heeft president Robert Zoellick van de Wereldbank vrijdag bekendgemaakt.

Volgens Zoellick is de schade groter dan na de aardbeving in Pakistan in 2005.

Meer overstromingen op komst