YANGON - Het dictatoriaal geleide Myanmar (Birma) houdt op 7 november de eerste parlementsverkiezingen in twintig jaar. Dat meldden staatsmedia in het Oost-Aziatische land vrijdag.

De belangrijkste oppositieleidster, Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi, mag echter niet meedoen omdat zij huisarrest heeft.

Westerse landen en mensenrechtenorganisaties vrezen dan ook dat de stembusgang een schijnvertoning wordt. Een kwart van de zetels in het nieuwe parlement is gereserveerd voor de militairen.

Overwinning

De partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), behaalde bij de laatste verkiezingen van 1990 een enorme overwinning, maar de junta accepteerde die zege niet.

De NLD was ruim twintig jaar lang het symbool van de oppositie tegen het generaalsbewind in Myanmar. De partij werd in mei ontbonden.

De NLD had geweigerd te voldoen aan de eis van de regering zich voor 7 mei opnieuw te laten registreren. De junta had gesteld dat registratie alleen mogelijk was als de NLD Suu Kyi en andere leden die gevangenzitten zou lozen.

Nieuwe partij

Een aantal oud-leden van de NLD heeft om toch aan de verkiezingen te kunnen meedoen een nieuwe partij gevormd, de Nationale Democratische Groep (NDF). Suu Kyi is niet te spreken over dat initiatief. Ze had opgeroepen tot het boycotten van de stembusgang.