AMSTERDAM - Een Nederlander is opgepakt voor betrokkenheid bij de branden rond Moskou. De man werkt voor landbouwonderneming Taldom Agro en is in het stadje Taldom, ten noorden van de Russische hoofdstad, aangehouden.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van het Russische persbureau Regnum.

De man zou worden vervolgd voor brandstichting en een zware straf boven het hoofd hangen. De Nederlandse ambassade kon de arrestatie tegenover de krant niet bevestigen.

Een bosexpert van Greenpeace Rusland zou tegen Regnum hebben verklaard dat de Nederlander het gras op zijn akkerland in brand had gestoken. Op die manier zou hij het land niet hoeven om te ploegen.

Regen

Ondertussen is in Moskou voor het eerst in weken een behoorlijke hoeveelheid regen gevallen. Ondanks die regen in de nacht van donderdag op vrijdag houdt de hittegolf aan, aldus de Russische autoriteiten.

Voor vrijdag later op de dag verwachten meteorologen temperaturen tot 32 graden Celsius. In de afgelopen weken werden temperaturen tot 40 graden Celsius gemeten.

Eerder deze week kreeg de hoofdstad ook al wat lichte buitjes over zich heen, waardoor op sommige plekken wat verkoeling werd gebracht.

Overlast

De overlast door rook van de bosbranden is vrijdagmorgen voor de Moskovieten minder dan in de afgelopen weken. De wind is gedraaid en staat nu gunstiger voor de inwoners van de Russische hoofdstad.

Rusland gaat al weken gebukt onder bosbranden, droogte en extreme hitte. Verspreid over het land woeden enkele honderden branden.