SAN FRANCISCO - Homo's in de Amerikaanse staat Californië mogen vanaf volgende week woensdag weer trouwen. Dat heeft een federale rechter in San Francisco besloten.

De rechter, Vaughn Walker, had een week geleden geoordeeld dat het verbod op het homohuwelijk in Californië in strijd is met de grondwet van de Verenigde Staten.

Hij bepaalde donderdag dat homo's weer moeten kunnen trouwen, in afwachting van een beroepsprocedure.

Homo's in Californië konden in 2008 al trouwen. Maar in november van dat jaar maakte een referendum een einde aan de gelijke rechten.

Opheffing

De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, schaarde zich onlangs achter het homohuwelijk door publiekelijk aan te dringen op de opheffing van het verbod.

Ook de procureur-generaal van de staat, Jerry Brown, drong er bij Walker op aan de sluiting van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht onmiddellijk weer mogelijk te maken.

Strijd

Een meerderheid van kiezers in Californië bepaalde eind 2008 dat een huwelijk alleen tussen een vrouw en een man mag worden gesloten. De juridische strijd zal volgens waarnemers uiteindelijk voor het Amerikaanse hooggerechtshof worden beslecht, waardoor het Californische gevecht nationale betekenis krijgt.

Procureur-generaal Brown betoogde dat de intrekking van het verbod het algemeen belang dient en zwaarder weegt dan de voorlopige handhaving ervan.

Schwarzenegger bracht naar voren dat toen het homohuwelijk in Californië nog mocht, er 18.000 zijn gesloten zonder dat het Californië enige schade heeft berokkend.

Homohuwelijk Californië