PARAMARIBO - Desi Bouterse is donderdagochtend (plaatselijke tijd) onder grote belangstelling geïnstalleerd als nieuwe president van Suriname.

Dat gebeurde in een buitengewone vergadering van de Nationale Assemblee die voor de gelegenheid werd gehouden in de Anthony Nesty Hal in Paramaribo.

De plechtigheid had plaats onder voor Suriname ongekend zware beveiligingsmaatregelen.

Eigen kracht

''Suriname moet uitgaan van zijn eigen kracht. De hele bevolking moet daarbij betrokken worden en daarvan profiteren", aldus Bouterse  tijdens zijn eerste toespraak.

Bouterse benadrukte dat het gekoloniseerde verleden de ontwikkeling van Suriname tot nu toe heeft tegengehouden. ''Omdat de landen van Zuid-Amerika door diverse mogendheden werden gekoloniseerd, bestaan er geen Verenigde Staten van Zuid-Amerika, die in welvaart vergeleken kunnen worden met de Verenigde Staten van Amerika'', stelde de oud-legerleider.

Contacten

Suriname moet vanaf nu zelfstandig opereren, aldus Bouterse. Het moet zelf goede contacten ontwikkelen met omringende landen zoals Brazilië, Venezuela en Frans-Guyana.

Ook elders in de wereld moet Suriname wat Bouterse betreft naar betere contacten streven. De president streeft ernaar met name via Frankrijk ''de poort naar Europa open te krijgen''.

Nederland

De nieuwe president hield zich op de vlakte over de contacten met de Nederlandse regering. Wel zette hij nadrukkelijk de deur open naar het Nederlandse volk en het Nederlandse bedrijfsleven. Bouterse: ''Wij zijn voorstander van de best mogelijke relaties tussen het Surinaamse en het Nederlandse volk.''

De inauguratie van Bouterse wordt door vriend en vijand beschouwd als een historisch moment. Dat komt onder meer doordat Bouterse eerder via een staatsgreep in Suriname aan de macht kwam.

Decembermoorden

Verder is hij nu in eigen land verdachte in het proces over de zogenoemde Decembermoorden. Op 8 december 1982 werden tijdens het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van dat bewind gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia, destijds het hoofdkwartier van de militaire machthebbers.

Bouterse heeft later zijn formele verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen toegegeven. Het nieuwe staatshoofd van Suriname is in Nederland bovendien veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel, maar heeft zijn straf nooit uitgezeten.

Droom

Het uitoefenen van het presidentschap van Suriname was een langgekoesterde wens van Désiré Delano Bouterse. Dertig jaar nadat hij een staatsgreep had gepleegd, komt de droom van de ex-legerleider toch nog uit.

Bij verkiezingen in mei dit jaar won de Mega Combinatie, een politieke alliantie waarbinnen de Nationale Democratische Partij van Bouterse de grootste groepering is, 23 van de 51 zetels in het parlement. Kort na dit succes kondigde de oud-legerleider aan dat hij een gooi naar het presidentschap zou doen. ''Ik heb er de potentie voor'', zei Bouterse.

Zijn tegenstanders denken juist dat Suriname onder Bouterse in een isolement komt vanwege zijn verleden. Dat zal er in hun visie voor zorgen dat het land richting de afgrond zal glijden.

Verhagen

De demissionaire Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Maxime Verhagen heeft al aangekondigd dat de nieuwe president van Suriname niet welkom in Nederland is.

In Suriname vindt men wel dat Bouterse een goede ploeg ministers heeft samengesteld, die maatschappelijk een breed draagvlak heeft.

Bouterse geïnstalleerd als president