AMSTERDAM - Nederland stelt nog eens twee miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan het door overstromingen geteisterde Pakistan.

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Nederland reageert hiermee op het internationale verzoek om noodhulp van de Verenigde Naties van in totaal 460 miljoen dollar.

Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN, dat de voedselhulp in het gebied coördineert. Met de Nederlandse bijdrage kan het WFP meteen voedselpakketten uitdelen.

1271 doden

In Pakistan hebben hevige moessonregens de ernstigste overstromingen 'sinds mensenheugenis' veroorzaakt, aldus Buitenlandse Zaken. Het officiële dodenaantal staat op 1271 en volgens de Pakistaanse overheid zijn veertien miljoen mensen door de ramp getroffen.

De schade is enorm: 650 duizend huizen zijn verwoest of zwaar beschadigd, vele scholen en ziekenhuizen zijn niet meer bruikaar, grote delen landbouwgrond staan onder water en voedselvoorraden zijn verloren gegaan.

Begin deze maand stelde Nederland al een miljoen euro beschikbaar aan het Internationale Rode Kruis voor hulp aan Pakistan.

Noodhulp Pakistan