WASHINGTON - Een militair tribunaal in de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay op Cuba heeft woensdag de voormalige lijfwacht, kok en chauffeur van topterrorist Osama bin Laden veroordeeld tot veertien jaar cel.

De Sudanees Ibrahim al-Qosi had in juli toegegeven dat hij Bin Laden destijds in kampen van het terreurnetwerk al-Qaeda in Afghanistan had geholpen.

Qosi werd veroordeeld voor samenzwering en materiële steun aan het terrorisme.

Hij werkte voor Bin Laden in de jaren voor de radicaalislamitische terreuraanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten. Na de aanslagen hielp hij Bin Laden en andere al-Qaedastrijders bij hun vlucht uit Afghanistan. Hij werd eind 2001 gearresteerd.

Volgens Amerikaanse media zijn de Amerikaanse regering en de verdediging overeengekomen dat Qosi zijn straf mag uitzitten in een minder streng gedeelte van het speciale gevangenenkamp van Guantanamo.

Geheim

Ook zou hij eerder op vrije voeten komen. De precieze afspraak wordt uit veiligheidsoverwegingen geheim gehouden, liet een woordvoerder van de aanklagers doorschemeren.

Zowel de aanklager als de verdediging hadden om een straf van twaalf tot vijftien jaar gevraagd, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Qosi is de eerste Guantanamogedetineerde die is veroordeeld sinds de machtsovername door president Barack Obama. Obama had meteen na zijn aantreden beloofd het omstreden kamp voor terreurverdachten te sluiten.