ZHOUQU - Het dodental als gevolg van de aardverschuiving in het noordwesten van China is opgelopen tot 1117. Meer dan zeshonderd mensen zijn nog vermist. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag.

Dinsdag stond het dodental nog op ruim zevenhonderd. Toen werden meer dan duizend mensen vermist. De reddingswerkzaamheden in het gebied verlopen moeizaam, door de enorme verwoesting die de aardverschuiving heeft veroorzaakt. De autoriteiten verwachten dat geen overlevenden meer worden gevonden.

Meer dan 560 overlevenden zijn behandeld aan hun verwondingen. Zeker 64 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, aldus de lokale autoriteiten in het district Zhouqu in de provincie Gansu.

Meer

Door de aardverschuiving is een groot meer ontstaan, dat de reddingswerkers proberen te laten leeglopen. De plas is inmiddels gehalveerd en er wordt met man en macht gewerkt om het resterende water uit het bassin te verwijderen.

Er is meer regen op komst. De autoriteiten vrezen dat de naderende neerslag het meer weer zal vullen, waarna de provisorische wanden het zouden kunnen begeven. Dat zou dan leiden tot nieuwe overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen.

Schoonmaak

Op dit moment worden de meest strategische locaties zo snel mogelijk schoongemaakt. Geblokkeerde rivieren ontstoppen en belangrijke wegen schoonvegen zijn de belangrijkste werkzaamheden, nu de hoop nog overlevenden te vinden zo goed als verkeken is.

Daarnaast proberen de autoriteiten zo veel mogelijk mensen te evacueren en te voorkomen dat ziektes uitbreken. Meer dan tienduizend reddingswerkers en militairen zijn ingezet in het getroffen gebied.

Aardverschuiving China