BRUSSEL - De Europese Commissie stelt 10 miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp aan Pakistan. Ze heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Het geld is bedoeld om de meest kwetsbare groepen te helpen die het slachtoffer zijn geworden van de overstromingen in dat land.

Eerder trok Brussel al 30 miljoen euro uit voor Pakistan.

Volgens EU-buitenlandchef Catherine Ashton staat de EU klaar om Pakistan zowel financieel als politiek te steunen. Zij betuigde haar medeleven met degenen die getroffen zijn door het natuurgeweld in het land.

VN

De Verenigde Naties hebben woensdag een hulpoproep gedaan voor de slachtoffers van de overstromingen. VN-hulporganisatie OCHA zegt 354 miljoen euro nodig te hebben om de komende drie maanden noodhulp te kunnen bieden.

Volgens de VN zijn veertien miljoen mensen in meer of mindere mate getroffen door de ongebruikelijk zware regenval in het Zuid-Aziatische land. Ruim 1600 mensen zijn omgekomen en ongeveer 300.000 woningen zijn verwoest.

Oogst

''In veel gebieden is de gehele oogst verloren gegaan en tienduizenden stuks vee zijn omgekomen'', verklaarde de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) woensdag. Volgens de FAO zijn de voedselprijzen al aan het stijgen.

Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat er nog veel meer mensen kunnen overlijden wanneer zuidelijke gebieden overstroomd raken als er niet snel meer hulp binnenkomt. Hulporganisatie Oxfam omschrijft de situatie als ''een megaramp'' die om een ''megarespons'' vraagt.

Langzaam

Volgens Oxfam is de respons tot nu toe langzaam in vergelijking met andere recente humanitaire rampen. De hulp van de internationale gemeenschap komt neer op ruim 2 euro per persoon. Na de aardbeving van 2005 in Pakistan was dit 54 euro per persoon en na de aardbeving van januari in Haïti was dit bedrag 384 euro.