MOSKOU - De lucht is licht geklaard in Moskou nadat het in een aantal districten van de miljoenenstad heeft geregend.

De concentratie van koolmonoxide in Moskou is binnen de norm, zo maakte een woordvoerder van een Russische milieuorganisatie van de staat dinsdag bekend. Dat berichtte het Russische persbureau RIA Novosti.

Sinds half juni viel er vrijwel geen drup in de door rook van bosbranden en smog geteisterde stad.

De luchtvervuiling in Moskou en andere grote steden was de afgelopen weken zo verslechterd dat ademen volgens experts net zo slecht was als het roken van een paar pakjes sigaretten per dag.

Een hittegolf met recordtemperaturen houdt het land al meer dan vijftig dagen in zijn greep en houdt zeker de komende tien dagen nog aan, aldus meteorologen.

Branden

Circa 200.000 hectare bos is in de as gelegd en nog steeds woeden vele branden. Het ministerie van Noodsituaties maakte bekend dat de afgelopen 24 uur 247 nieuwe branden waren ontstaan, maar dat er tevens 239 geblust waren en er nog 557 branden woeden.

Meer dan vijftig mensen zijn daardoor omgekomen. Ook heeft de smog en rook in Moskou ervoor gezorgd dat het sterftecijfer twee keer zo hoog is als tijdens een reguliere zomer, aldus lokale autoriteiten. Het Kremlin heeft dit niet bevestigd.

Poetin

De Russische premier Vladimir Poetin nam dinsdag persoonlijk deel aan het blussen van de branden.

Een half uur lang was hij co-piloot van een vliegtuig dat met bluswater twee branden bluste in de regio Rjazan op circa 200 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Dit werd uitgebreid op televisie belicht.

Bosbranden Rusland