JUNEAU - De prominente Amerikaanse oud-senator Ted Stevens is een van de vijf mensen die maandagavond (lokale tijd) in Alaska om het leven zijn gekomen tijdens een ongeval met een propellervliegtuigje.

Dat heeft de gouverneur van Alaska, Parnell, en een woordvoerder van de familie van de 86-jarige Republikein Stevens bekendgemaakt.

Er waren acht of negen personen aan boord van het vliegtuig, een eenmotorige DeHavilland DHC-3T, dat neerstortte in een afgelegen gebied.

Volgens de autoriteiten zou sprake zijn van vijf doden. De hulpdiensten ondervinden bij hun werkzaamheden ter plaatse hinder van barre weersomstandigheden.

O'Keefe

Aan boord bevond zich ook Sean O'Keefe, de 54-jarige topman van de Noord-Amerikaanse tak van de Europese vliegtuigproducent EADS (onder meer eigenaar van Airbus) en in het verleden hoofd van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Hij en zijn 17-jarige zoon hebben de crash overleefd, maar zijn wel gewond geraakt, aldus een familiebron en een verklaring van EADS.

Oud-senator Stevens overleefde in 1978 nog een vliegtuigongeval, waarbij zijn eerste vrouw Ann om het leven kwam.

Catherine Stevens, de huidige partner van de ervaren politicus, was niet aan boord van het propellervliegtuigje dat maandag verongelukte in de omgeving van de plaats Aleknagik.

Senaat

Stevens werd in 1960 verkozen voor de Senaat namens de staat Alaska. Pas in 2008 verloor hij zijn zetel, nadat hij was veroordeeld wegens corruptie. In hoger beroep werd hij vrijgesproken omdat het Openbaar Ministerie fouten had gemaakt.