GENEVE - De VN-hulporganisatie OCHA richt zich er in eerste instantie op de zes miljoen mensen te redden die dreigen te sterven als gevolg van de overstromingen in Pakistan. Dat meldde een OCHA-woordvoerster dinsdag.

In totaal zijn circa veertien miljoen mensen in meer of mindere mate getroffen door de aanhoudende overstromingen, extreme regenval en aardverschuivingen in het Zuid-Aziatische land.

De zes miljoen mensen waar OCHA zich nu op richt, hebben direct humanitaire hulp nodig om te kunnen overleven na de zwaarste overstromingen in tachtig jaar tijd in Pakistan.

Hongersnood

Zeker twee miljoen mensen zijn dakloos geraakt door het natuurgeweld. Ongeveer een miljoen mensen zijn afgesloten van de buitenwereld. De voedselvoorraden zijn in grote delen van het land uitgeput, waardoor hongersnood dreigt.

Daarnaast is op veel plaatsen de oogst vernietigd, waardoor voedselhulp noodzakelijk blijft op langere termijn.

Particuliere hulporganisaties waarschuwen dat de Pakistaanse overheid en de internationale gemeenschap veel te langzaam handelen bij het helpen van de getroffen burgers.

Hulp

Zo wijst Oxfam op cijfers van de Verenigde Naties, waaruit blijkt dat er tot en met afgelopen weekeinde slechts 136 miljoen dollar aan hulp is toegezegd, omgerekend 9,70 dollar per persoon.

Dat is een fractie van de bedragen die beschikbaar werden gesteld na eerdere grootschalige rampen, zoals de cycloon Nargis in Myanmar in 2005, en de aardbeving in Haïti begin dit jaar.

VN willen Pakistanen redden