AMSTERDAM - Ruim twee weken na het drama bij de Loveparade in Duisburg zijn bij het openbaar ministerie 220 aangiftes gedaan tegen de organisatoren, de stad Duisburg en de politie.

Bovendien hebben de onderzoekers ruim duizend verklaringen over de gebeurtenissen ontvangen, waarvan een deel afkomstig uit het buitenland. Dat hebben het OM in Duisburg en de politie in Keulen dinsdag meegedeeld.

De politie heeft ruim tachtig man op het onderzoek naar de ramp gezet, die aan 21 mensen het leven kostte. "Wij staan voor een vloed aan gegevens", benadrukte politiechef Klaus Steffenhagen.

Ordners

Bij de organisatoren, de gemeente, de brandweer en de politie zijn meer dan 50 Terabyte aan data veiliggesteld. Het betreft duizenden documenten, die als ze allemaal op papier afgedrukt zouden worden, duizenden ordners zouden vullen.

De onderzoekers moeten ruim negenhonderd uur beeldmateriaal van bewakingscamera's, foto- en video-opnamen van de politie, telefoonvideo's van bezoekers, door media beschikbaar gesteld materiaal, weblogs en duizenden foto's beoordelen.

Getuigen

Honderden getuigen moeten worden gehoord en nu al blijkt dat lezingen over dezelfde gebeurtenissen soms haaks op elkaar staan, benadrukt het OM. De onderzoekers vragen er begrip voor, dat het onderzoek geruime tijd zal vergen.