PEKING - Autoriteiten van de voedselveiligheid in de Chinese provincie Hubei moeten onderzoek doen naar meldingen dat pasgeboren meisjes borsten ontwikkelen door melkpoeder. Dat heeft het Chinese ministerie van Volksgezondheid dinsdag gemeld.

Functionarissen zijn al begonnen met uitvoeren van testen op het babyproduct van Synutra nadat artsen en ouders hun bezorgdheid hadden geuit dat hormonen in het melkpoeder van het bedrijf bij baby's leidden tot borstvorming.

Medische tests gaven aan dat het hormoonniveau van drie meisjes in de leeftijd van vier tot vijftien maanden, die hetzelfde melkpoeder hadden gekregen, hoger was dan het niveau bij een gemiddelde volwassen vrouw.

''Het ministerie van Volksgezondheid hecht groot belang aan deze kwestie'', aldus een woordvoerder. Lokale voedselveiligheidsautoriteiten hadden eerder geweigerd de zaak te onderzoeken toen ouders aan de bel trokken.

Verklaring

Synutra liet in een verklaring weten dat zijn producten veilig zijn en dat er geen menselijke hormonen of illegale substanties tijdens de productie zijn toegevoegd. De aandelen van het bedrijf daalden maandag in New York met 27 procent, de sterkste daling sinds het Chinese melkpoederschandaal van 2008.

Destijds bleek dat er op grote schaal illegaal melamine aan melkpoeder was toegevoegd. De chemische stof wordt normaliter gebruikt voor de productie van plastic, maar kan ook verhullen dat de melk is aangelengd met water. Zeker zes kinderen in China kwamen hierdoor om het leven en 300.000 anderen werden ziek.